Miért izzadunk?

Tudtad, hogy minden izzadástípusnak más oka van, de a cél ugyanaz? Hűteni a szervezetet. A test hőháztartása normális esetben egyensúlyban van, az izzadás általában akkor jelentkezik, ha megnő a külső hőmérséklet, sportolunk, vagy hormonális változáson megyünk keresztül.

Az izzadságot a bőr alatt található 2-5 millió verejtékmirigy bocsátja ki, amelyek mindenhol megtalálhatóak a testünkön. A kezeinken, a lábfejeken és a homlokon nagyobb koncentrációban fordulnak elő. A meleg egész pontosan a hipotalamuszt stimulálja, ami jelet küld a verejtékmirigyeknek, ezek pedig elkezdenek vizet párologtatni. Ha a test hőmérséklete megemelkedik, ezek a mirigyek aktiválódnak, az izzadság pedig úgy hűt, hogy a belső hő a mirigyeken keresztül vízzel távozik. A test hője kipárolog, ezzel a védi a test a szerveket a túlmelegedéstől.

Izzadás tekintetében van különbség a nők és a férfiak között?

Igen. A nők ugyanis hatékonyabban kezelik a vízháztartásukat, azaz ők jóval később kezdenek el izzadni, mint a férfiak. Mivel kevesebbet is izzadnak és később reagál a szervezetük, mint a férfiaknak, testhőmérsékletük magasabb lehet például edzés közben. Tény: a férfiak 50%-kal többet tudnak izzadni, mint a nők.

 

Mennyit egészséges izzadni?

Embere válogatja: ha úgy érezzük, túl izzadósak vagyunk, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Ha viszont nyaralunk vagy pl. bikram jógázunk és semmi folyadék nem jön a bőrünkből, menjünk hűvösebb helyre, hogy biztosan elkerüljük a rosszullétet vagy esetleges súlyosabb következményeket, rosszullétet.

Melyik testrészünk izzad a legjobban?

Ha gyorsan kéne megválaszolnunk a kérdést, egyből rávágnánk, hogy a hónalj, igaz? Pedig nem így van. Nem a hónalj izzad a legjobban: a hajlatban lévő bőrfelület mindössze izzadságmirigyeink 1%-át tartalmazza, tehát relatív kevés folyadékot is termel, csak ott lehet a leglátványosabban átizzadni a felsőnket.  Ráadásul a viszonylag zárt hónaljból nem párolog el olyan gyorsan a nedvesség, mint mondjuk a szabadon hagyott vádliról. Hitted volna, hogy a legtöbb verejtékmirigy egyébként a lábfejünkön van?!

 

Mit tehetünk az izzadás ellen?

Belsőleg – Érdemes kipróbálni különböző gyógyteákat, például a zsálya vagy fekete teát, melynek tannintartalma segít mérsékelni a verejtékezést. Pszichés – pl. stressz okozta – izzadás ellen a bazsalikom-, galagonyavirág-, citromfű-, szurokfű-, vagy levendulatea fogyasztása javasolt.

Külsőleg – Választhatunk a dezodor és az izzadásgátló között. De mielőtt döntesz érdemes mérlegelned a különbséget. Az izzadásgátlók hatóanyagai az alumínium alapú vegyületeket, amelyek ideiglenesen elzárják a hónalj izzadságért felelős pórusait, így csökkentik az izzadtság mennyiségét. Más szóval, az alumínium eltömíti a pórusokat és gátolja a bőr természetes működését. A dezodorokat úgy alakították ki, hogy eltávolítsák a hónalj kellemetlen szagát, de az izzadságot nem. Ez azt jelenti, hogy a dezodor nem akadályozza meg az izzadást, csak a kellemetlen szagú molekulák képződését, így csökkenti vagy elfedi az izzadáshoz kapcsolódó kellemetlen illatot. (A dezodor és az izzadásgátló közötti különbségekről bővebben is olvashatsz egy korábbi blogbejegyzésünkben).

Mindent egybe vetve az izzadás jót tesz a szervezetnek, így ennek a természetes folyamatnak a gátlásával nem teszünk jót a testünknek. A prebiotikumokkal dúsított dezodor kollekciónk elősegíti a bőr mikrobiomjában lévő hasznos baktériumok növekedését és megakadályozza a kellemetlen szagokat, miközben hidratálja és kíméli a bőrt. A 3 féle friss illat gondoskodik arról, hogy egész nap szabadnak érezhesd magad.

Válaszd ki a kedvencedet a webshopban!

 

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük