Futás ősszel? Naná!

Ha eddig a nyári nagy meleg volt a kifogásod arra, hogy elkezdj futni, jó hírünk van, eljött a Te időd! Ősszel a természet szemet gyönyörködtető színekben pompázik, a hőmérséklet ideális, talán a legtökéletesebb évszak a kedvenc sportágunkhoz. Olvasd el érveinket az őszi futás mellett és ha meggyőztünk, még az is lehet, hogy összefutunk valamelyik futópályán. 😉

Élvezetesebb és könnyebb ilyenkor futni

Mármint a kánikulához képest mindenképpen. Miután hónapokig küzdöttünk a 35 (vagy több) fok körüli hőségben, most végre 20 fok alatti vagy körüli hőmérsékletben a hosszú távok is sokkal jobban esnek. Ha kezdő futó vagy, ez a legideálisabb időszak, hogy beleszeress ebbe a sportba.

Pihentetőbb az alvás

Ugye egyetértünk, hogy a meleg napokon komoly kihívást jelent olyan időpontot találni a szabadtéri sportoláshoz, ami elég korai vagy késői a kellemes hőmérséklet szempontjából. Ellenben ősszel! Ilyenkor – az esőt leszámítva – egész nap futó idő van.

Jobban eltávolodhatunk a fürdőszobától 🙂

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de mi nyáron egy kisebb erőfeszítéstől is izzadunk, és bár hiába van a palettánkon az utántölthető dezodorunk, ilyenkor elsősorban a zuhany alá vágyunk. Újra, és újra, és újra… Szeptembertől viszont ezzel a problémával sem kell számolnunk.

Ilyenkor mindenki könnyebben rávehető a szabadtéri mozgásra

Míg nyáron és télen talán nehezebben veszi rá az ember a hozzá közel álló nem futókat, hogy elkísérjék túrázni, kocogni, ilyenkor valahogy sokkal könnyebben mozgósíthatóak a családtagok, barátok, ismerősök egy kis szabadtéri sportprogramra hétvégén. Ráadásul az útvonalat együtt is megtervezhetitek, így még jobban összekovácsolódik a csapat.

Ha anya vagy, több időd juthat a futásra

Mivel nyáron a gyerekek vakációztak, ősszel viszont kezdődik az ovi és a suli, egy kicsivel több időd maradhat arra, hogy elmenj futni, csak te és a gondolataid. 😉

 

Hogyan öltözzünk fel a futáshoz?

A legfontosabb a réteges öltözködés. A csípősebb napokon hosszú nadrág, hosszú ujjú felső, a vénasszonyok nyarában sort és póló. Éljen a változatosság! Nagyon fontos szabály, hogy a legalsó réteg olyan ruhából álljon, ami átengedi a nedvességet. A pamutpóló összegyűjti az izzadságot, és a nedvesség miatt könnyen megfázhatunk, ezt feltétlenül kerüljük el. Szeles időben a hőérzet, akár 10 C fokkal is hidegebb lehet, mint amennyit a hőmérő mutat, ezt tartsuk észben. Ne a tegnapi ruhát vegyük fel automatikusan. Sokat számít hőérzet szempontjából az is, hogy süt-e a nap, illetve, hogy milyen a levegő páratartalma. Fontos az is, hogy a hőérzet személyenként változó. Ezét ne másokhoz öltözködjünk, hanem saját szervezetünk jelzéseire figyeljünk oda. Ökölszabály, hogy futás közben a hőérzet 15 C fokkal emelkedik. Ez alapján már nagyjából ki tudod kalkulálni mennyi és milyen ruhadarabra van szükséged. Ha három rétegű ruhát hordasz, akkor a középső réteg a hőérzetet biztosítja, míg a felső feladata a nedvesség kizárása, így akár télen esőben és hóban is tudsz futni.

Nem fogunk megfázni?

A rövid válasz az, hogy NEM. Kicsit hosszabban pedig: ha jó a légzőtechnikánk, akkor a hideg levegőt az orrunkon keresztül szívjuk be, ami felmelegszik útközben, így kikerülhető a megfázás. Amire inkább ügyelni kell az a szmogos időszak. Ha ilyen időjárás van, akkor a futást időzítsük a napsütéses időszakokra, mert ilyenkor csökken a légszennyező anyagok mennyisége.

Sikerült kedvet csinálnuk a futáshoz? Igen?! Akkor találkozzunk a futópályán!

u.i.: Ugye a dezodorról sem feledkezel meg?! 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük