Probiotikum vs. Prebiotikum

Amikor a pre és probiotikumokról beszélünk, az első, amit tisztázni kell, hogy mi is az a bőr mikrobiomja.

Szóval mi is a bőr mikrobiomja?

Mikrobiom a bőr különleges és igencsak hatékony védekező rendszere. Mikor a mikrobiom nincs egyensúlyban, akkor a bőr nem képes magát megvédeni a kiszáradástól, öregedéstől és regenerálni magát.

Klinikai kutatások igazolják, hogy a prebiotikumokat illetve probiotikumokat tartalmazó kozmetikai készítmények nagyban segítenek a bőr mikrobiomjának egészséges egyensúlyának fenntartásában. De mi is a különbség a kettő között? Bármennyire is nagyon hasonló a hangzásuk, teljesen különböző módon hatnak.

Egyszerűen fogalmazva a probiotikum egy élő baktérium kultúra, ami segíti az emberi szervezetet az egészséges baktérium egyensúlyának megtartásában. Ezek az egészséges baktériumok felelősek a bőr pH értékének szinten tartásáért és a szabadgyököktől való védelemért. (A szabadgyökök oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben, de akár a DNS is a célpontjukká válhat.)

A másik oldalról a prebiotikumok mintegy fertőtlenítő működnek a jó baktériumok esetében. A prebiotikumok nem emészthető vegyületek, amelyek táplálják és támogatják az egészséges baktériumokat és visszaszorítják a káros baktériumokat.

Az olyan prebiotikumok, mint az inulin és a fruktóz (amelyek megtalálhatók a kézkrém kollekciónkban), táplálják a bőr mikrobiomját, hogy kiegyensúlyozott legyen, védve a bőrt a légszennyezéstől és egészséges ragyogást adva neki. A prebiotikum egy Igazi szuperfood a bőrödnek, amit megérdemel.

Mi az az Inulin?

A cikória gyökeréből és a csicsókából kivont természetes eredetű prebiotikum, amit a minőségi kozmetikai készítmények azért tartalmaznak, hogy a káros baktériumok ne tudjanak elszaporodni a bőrön a jótékony baktériumok kárára. Az Inulin szükséges tápláléka a bőrnek, hogy a mikrobiomja kiegyensúlyozott legyen, így adva ragyogást és megfelelő védelmet a bőrnek.

Említettük a fruktózt, azt nem enni szoktuk?

A Fruktóz egy természetes édes prebiotikum, ami megannyi gyökérben fellelhető. Segít a káros baktériumok visszaszorításában, a szükséges baktériumokat viszont támogatja, így teremtve meg a tökéletes egyensúlyt a bőrnek.

Szóval mi a hasznuk a prebiotikumoknak és probiotikumoknak?

A bőrünk rengeteg hasznos baktériumot tartalmaz, amelyek az immunrendszert erősítik és védőpajzsot hoznak létre. Ezért is fontos, hogy tápláljuk őket természetes eredetű összetevőkkel.

Kényeztesd magad egy pillanatra!

Az új különleges kézkrémünk igazi energialöketet ad neked belülről kifele, hogy boldogan ragyogj!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük